Författare
Riccard Montén

Riccard Montén 2016

Foto: Annica Axberg

Riccard Montén


Riccard Montén (1947-  ). fil kand, beteendevetare, medieforskare. Drivit företag inom publik- och opinionsstudier samt medie- och kommunikationsanalys. Arbetat mest inom medie- och finanssektorn.

 

FÖRFATTARE TILL:

"I EN GROSSHANDLARES SPÅR" (2016)

"VÄGVISARE I 1670-TALETS SÖDERMALM"  (2019)

 

Dessa två är Monténs första böcker som båda är utgivna på Ored & Vind Förlag.

Tidigare publicerat av honom är forskningsrapporter utgivna av Sveriges Radios avdelning för Publik- och Programforskning 1970-1983 med analyser av Sveriges Radios och Sveriges Televisions publik i olika sammanhang. Åtkomliga på Kungliga Biblioteket.

 

Intresset för släktforskning samt industri- och Stockholmshistoria, ledde så småningom fram till grundliga studier i olika arkiv om släktingen Lars Monténs liv och leverne, som i stort sett var okänd i författarens gren av släkten och vars lyckosamma entreprenörskap och engagemang i samhället på flera olika sätt förtjänade att lyftas fram.

 

I samband med research för den första boken kom Montén i kontakt med Johan Holms Tomtböcker med ritningar av kvarteren på Södermalm på 1670-talet. Dessa ritningar väckte idén att göra en karta av dessa, vilket aldrig genomförts tidigare och som presenteras i boken "Vägvisare i 1670-talets Södermalm".