Riccard Montén (1947- ), fil kand, beteendevetare, medieforskare. Anställd på Sveriges Radio i tretton år och har därefter drivit företag inom publik- opinions- samt medieanalys. Tjänstgjort mest inom mediesektorn.
FÖRFATTARE TILL:
"I EN GROSSHANDLARES SPÅR" (2016)
"VÄGVISARE I 1670-TALETS SÖDERMALM" (2019)
"RESTENÄS - Hemmansägare, torpare & stabor i ett Bohuskt hemman 1495-1975" (2022)
"TANTO - Gamla Rön & Nya 1660-1880" (2025)
Innan författarbanan har Montén tidigare skrivit forskningsrapporter utgivna vid Sveriges Radios avdelning för Publik- och Programforskning 1970-1983 med analyser av Sveriges Radios och Sveriges Televisions publik i olika sammanhang. Rapporterna är åtkomliga på Kungliga Biblioteket.
Intresset för släktforskning samt industri- och Stockholmshistoria, ledde så småningom fram till grundliga studier i olika arkiv om släktingen Lars Monténs liv och leverne, som i stort sett var okänd i författarens gren av släkten och vars lyckosamma entreprenörskap och engagemang i samhället på flera olika sätt förtjänade att lyftas fram.
I samband med research för den första boken kom Montén i kontakt med Johan Holms Tomtböcker med ritningar av kvarteren på Södermalm på 1670-talet. Dessa ritningar väckte idén att göra en karta av dessa, vilket aldrig tidigare genomförts och som presenteras i boken "Vägvisare i 1670-talets Södermalm". Boken är i praktiken utformad som en 1670-talets Diligens-Atlas över Södermalm.
Montén har sedan födseln 1947 vistats i Restenäs på somrarna. Denna ort ligger vid kusten innanför Orust i Resteröds församling och Uddevalla kommun i Bohuslän. Några gamla kartor från 1695 och 1789 ruvade han på i ett decennium innan han började intressera sig för denna plats historiskt. Boken omfattar hemmanet Restenäs historia utifrån samtliga ägare till detta hemman från 1495 till 1595, men även torpen och torparna liksom staborna och deras sommarställen är omnämnda.
Boken om det tidiga Tanto har sitt ursprung i ett tomt ark i Johan Holms Tomtbok med samtliga kvarter och tomter i Maria församling från 1679. Där fanns endast ett kvartersnamn noterat med stora bokstäver; Quarteret Tanto. Men det visade sig att det fanns mer information i Holms böcker. Detta föranledde Montén att intressera sig mer för Tantoområdet, som visade sig vara ytterst klent behandlat i litteraturen. Resultatet blev en bok med en hel del nya rön om detta område, redovisade i "TANTO - Gamla Rön & Nya 1660-1880".